woensdag 12 augustus 2009

Tyfoons en rainstorms

Met al het nare nieuws (hier in elk geval, op BBC World en CNN) over de gevolgen van tyfoon Morakot in Taiwan, een andere in China en al een lief belletje van een vriendin in Nederland " of wij nog droge voeten hadden?" kan het misschien geen kwaad jullie te laten weten dat we van deze tyfoon in elk geval helemaal geen last hebben gehad, alles gaat goed hier!
We hebben tot nu toe 2x een tyfoon meegemaakt. Dat gaat zo: als er een tyfoon (of cycloon, of ' severe tropical storm' ) in de buurt dreigt te komen geeft de overheid hier een waarschuwing uit, deze gaat in gradaties en kan dus zwaarder worden. We kennen waarschuwing # 1, (gewoon nat buiten), #3 (begint flink te waaien en meestal ook veel regen) en verspringt dan naar #8, dat betekent zware storm, de ferry's naar de outlying island varen op een bepaald moment niet meer en vissersbootjes varen naar de shelters dichtbij de eilanden, liever niet meer naar buiten en de gordijnen dicht (omdat eventueel rondvliegend puin de ruiten kan beschadigen en dan raak je niet gewond door rondvliegend glas). Na #8 hebben we nog #9 en #10, (nog niet meegemaakt),dan wil je echt niet buiten zijn...voor de geinteresseerden: dit is de info op de website van de Hongkongnese overheid over het signaleringssysyeem:

http://www.hko.gov.hk/informtc/tcsignal.htm

Dan bestaan er hier ook nog rainstorm alerts: varierend van Amber, via Rood naar Zwart, dat betekent gewoon zeer, zeer zware regens maar geen wind erbij. Bij de ' black rain' mag iedereen, net als bij tyfoon #8, thuis blijven.

Gelukkig hebben we het nog niet zo ernstig meegemaakt (de 2 tyfoons hadden hun hoogtepunt snachts) en is het hier gewoon heet, vochtig, klam, klef en grijs met veel regen...

2 opmerkingen:

  1. Mickey, the weather girl!
    Nog even extra (mogelijk overbodige) info:
    typhone = cyclone = hurricane = orkaan.
    Alleen de plek op de aarde bepaald de naam.

    BeantwoordenVerwijderen