donderdag 29 september 2011

another first


tropical cyclone Nesat

Nou, dat was me wat vannacht en vandaag zeg. Een heuse typhoon, T8, raasde over HongKong.
Okee, in NL zouden we het gewoon een heel flinke storm noemen, met van die beelden op 't journaal van mensen die tegen de wind hangen, maar hier is het toch wel een ' ding' hoor, zo'n typhoon. Tot nu toe waren we (overdag) niet verder gekomen dan een T3, met een enkele T8 snachts. Maar nog niet 'echt'.

Gister in de middag begon het. Het werd donkerder, begon te waaien. De eerste warning werd uitgegeven, T1:het Standby signaal: 'A tropical cyclone is centred within 800 kilometres of Hong Kong and may later affect the territory, or there are strong winds in Hong Kong waters'


Ach, de HK overheid waarschuwt graag op tijd, dus daar kijkt niemand van op.

In de loop van de avond werd het een T3:het 'strong winds' signal:Strong winds are expected or blowing generally in Hong Kong near the sea level, with a sustained speed of 41-62 kilometres per hour (km/h), and gusts which may exceed 110 km/h, and the wind condition is expected to persist.

De wind trok flink aan en gierde om ons gebouw, en fluit bij ons binnen dan zo gezellig door de tocht door de kieren van de ramen, en de trek onder de voordeur door naar de gang. We waren toch al laat en onrustig door de jetlag dus die wind kon er ook nog wel bij.
Het spookte behoorlijk 'snachts.

Bij het ontbijt sloeg ik kanaaltje 376, de lokale weersinfo op TV er maar eens op na. Er stonden witte koppen op het water in Victoria Harbour en er voeren verdacht weinig schepen. En ja hoor, we hadden een T8!


 'Gale or storm force wind is expected or blowing generally in Hong Kong near sea level, with a sustained wind speed of 63-117 km/h from the quarter indicated and gusts which may exceed 180 km/h, and the wind condition is expected to persist.'

Bij een T8 hoeft er niet gewerkt te worden, tenzij vooraf anders is afgesproken (sommige beroepen moeten gewoon aan de slag). Scholen en overheidsgebouwen gaan dicht. Het is zelfs zo dat als T8 wordt herroepen binnen 3 uur voor einde werkdag, de werknemers ook niet meer naar kantoor hoeven te komen. Zomaar een gratis vrije dag dus! Aangezien we beiden zaten te suizebollen op de bank (meer van de jetlag dan van de wind) zijn we blij ons bedje weer ingedoken om er pas veel later en een stuk uitgeruster weer uit te komen. Heerlijk zo'n dagje!
Pas na vieren nam de wind genoeg af om de signalering te verlagen naar T3. Het blijft echter herfstig buiten met keiharde regenbuien en veel wind, dus hebben wij het binnen knus gemaakt met kaarsen aan, een soepje en een appel-crumble...

1 opmerking: