maandag 30 juli 2012

Rijbewijs

Een van de dingen die je moet regelen binnen drie maanden na officiele binnenkomst in Canada (en voor ons was dat op 2 juni) is het omzetten van je nederlandse rijbewijs naar een Canadees exemplaar, en wel van de provincie waarin je woont. (British Columbia)
De regels verschillen per provincie. Zo moesten onze vrienden in de provincie Alberta opnieuw examen doen, zowel theorie als praktijk.
Mensen uit Belgie hoeven dat echter niet, in Alberta.
In B.C. is dat precies omgekeerd: Belgen moeten opnieuw afrijden, en Nederlanders niet (vraag me niet naar de logica van dit alles...!)

Omdat de zoektocht naar een auto geslaagd is moesten we er vandaag toch echt aan geloven: op voor een nieuw rijbewijs.
Dus zocht ik gister de betreffende website op.
En kon he-le-maal nergens meer vinden dat je als Nederlander niet af hoefde te rijden.....Wel een lijstje met landen gevonden, maar Nederland stond er niet bij. HELP!!
Gelukkig bracht een Belgisch(!) vriendinnetje uitkomst in de vorm van de link naar de juiste pagina binnen het niet altijd even doorzichtige stelsel, en kon ik zonder theorie-examen-stress gaan slapen.

Vanmiddag meldden wij ons bij het betreffende kantoor.
Geen enkel probleem!! 3 theorievragen beantwoord (" wat moet je doen als je achter een schoolbus met rood knipperlicht rijdt?"), een ogentestje gedaan, en, oef, au....ons vertrouwde, nederlandse, roze kaartje ingeleverd. Als we weer in Nederland gaan wonen kunnen we t daar weer omruilen, verzekerde de dame ons. Maar nee, als we dan stiekem toch wel weer examen moesten doen konden zij daar niks aan doen! Ik herinnerde me dat ik dat wel eens heb gelezen, dat het weer in te wisselen is. En nee, er was geen ontkomen aan. Geen B.C. rijbewijs zonder de nederlandse op te geven...vooruit dan maar.
Foto'tje gemaakt (lekker zo'n lelijke zonder glimlach), tijdelijk papiertje meegekregen en met een week of twee de 'echte' in de brievenbus.....en zo zijn wij dus nu allebei zomaar in het bezit van een BC drivers license class 5! (en mag ik ineens aanhangers van 4600 kilo trekken en 'construction vehicles' besturen!)

Class 5 or 7

passenger car
 • 2 axle vehicles including cars, vans, trucks and tow trucks
 • Trailers or towed vehicles may not exceed 4,600 kilograms
 • Motor homes (including those with more than 2 axles)
 • Limited speed motorcycles and all-terrain vehicles (ATVs)
 • Passenger vehicles used as school buses with seating capacity of not more than 10 persons (including the driver)
 • Construction vehicles
 • Utility vehicles
 • 3-wheeled vehicles - does not include 3-wheeled motorcycles (trikes) or motorcycle/sidecar combinations
 • Does not include Class 4 vehicles or motorcycles

2 opmerkingen:

 1. Hihi, wat een gedoe! Maar je kan nu lekker rondscheuren MET bakkie! Altijd handig. Ik kan niet wachten om je op een foto te zien achter het stuur in Canada!
  XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien toch verstandig om het gewoon bij een personenauto te houden! Hoewel een keertje met een Camper op pad is ook niet verkeerd.

  BeantwoordenVerwijderen