woensdag 5 mei 2010

dodenherdenkingIk vind het erg prettig dat het consulaat er niet alleen is om de nederlandse bedrijven hier te ondersteunen, in te springen als er problemen met Nederlanders zijn, of voor de borrel op Koninginnedag (die overigens wel gezellig was en natuurlijk erg lekker met bitterballen en frikandellen,yum!).
Gister was het 4 mei en werd ook hier door de Nederlanders stil gestaan bij de dodenherdenking, op een begraafplaats waar 72 nederlandse soldaten en nog veel meer andere gesneuvelden van WOII liggen (britten, amerikanen, en canadezen vooral).Velen met naam, maar ook veel naamloze graven. Met de tekst
'an allied soldier of the 1939-1945 war. Known to God.' Indrukwekkend.
Het was een korte ceremonie met een woordje van de consul, de kranslegging, een gedicht door twee schoolkinderen, gevolgd door twee minuten stilte en een stille rondgang langs de graven.De begraafplaats ligt op HongKongIsland, op een plek waar we nog nooit geweest waren (en onze taxichauffeur ook niet...).
Toch weer indrukwekkend en goed om geweest te zijn. Lopend naar beneden na de ceremonie, terug richting bewoonde wereld hadden we een gesprek over 'of het herdenken nog leeft' bij de jongere generaties, de generatie van de kinderen van Jaap. Staan de jongeren van rond de 25 er uit zichzelf bij stil, gaan zij naar de dodenherdenkingen bij de diverse monumenten?

5 opmerkingen:

 1. Wat indrukwekkend. Wil je een keer met mij mee naar die begraafplaats? Het kwam niet goed uit i.v.m. de aankomst van Linn maar ik wil daar graag eens heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Natuurlijk doen we dat. Het is een mooi plekje en een leuke wandeling er te komen, langs alle grafsteen-makers.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Mickey, Ik denk zeker dat de jongere generatie erbij stil staat. Ligt wel aan je opvoeding, maar de meesten van mijn vrienden (tussen de 25-30) herdenken zeker.

  En als jullie beschuitjes komen eten, dan ben je al een heel eind op weg naar de begraafplaats :)

  liefs Ryanne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er hebben dit jaar meer dan 2,5 miljoen mensen naar de nationale dodenherdenking op tv gekeken. Dat zegt natuurlijk niets over de leeftijd maar ik ben ook van mening dat de jeugd weldegelijk herdenkt. (Hebben je trouwens meegekregen dat het op De Dam een incident gegeven heeft? (50 gewonden door paniek onder de menigte). Maar na een korte onderbreking ging de herdenking toch verder. Waardering voor onze Koningin!
  (De angst zit er na Koninginnendag 2009 ook bij de Nederlandse bevolking goed in.)

  BeantwoordenVerwijderen